Mitä striimaus on?
Paljon puhutaan striimaamisesta, mutta mitä se itse asiassa on, kun konteksti on työelämä?
Striimaaminen on yksi keino yrityksille tavoittaa asiakkaita, varsinkin näin Covid-19 aikana. Kun kokoukset ja asiakaspäivät eivät ole kasvotusten mahdollisia, siirretään nämä verkkoon eli striimiin.
Striimi on siis yksi keino muiden joukossa, ei tavoite sinänsä.
- suunnittele tapahtuma huolella
- käy läpi puheenvuorot, kiinnitä huomiota kestoon ja intensiteettiin
- varmista, että mahdolliset esitykset ovat ytimekkäitä
- muista, että striimistä on paljon helpompi poistua kuin livetapahtumasta!
- valmistele paneelit huolella, kiinnitä huomiota kestoon
- kamera ei rakasta epävarmuutta!
Montako kameraa?
Yksikin ammattitason kamera tekee ihmeitä, useammalla saadaan lopputuloksesta elävämpi.

Yksi kamera
joskus yksikin kamera riittää. Tällä tavoin pystymme kuvaamaan staattisesti yhdestä paikasta yhtä kohdetta, kuva voi olla laaja tai vähän tiukempi (zoomatumpi). On mahdollista kuvata puhujaa, ikkunoida puhuja esityksensä viereen tai näyttää pelkkää esitystä.

Kaksi kameraa
Kahdella kameralla kuvasta saadaan leikkaamalla elävämpää. Voimme siirtyä lähikuvasta laajaan kuvaan ja takaisin. Esimerkiksi esitys pidetään kameralle 1 ja kun tulee moderaattorin kysymysten aika, siirrytään kameraan 2 ja laajempaan kuvaan jolloin molemmat esiintyjät näkyvät.

Useampi kamera
3 tai 4 kameraa tulee kysymykseen kun kuvaa halutaan elävöittää enemmän ja / tai kun tilanteet vaihtuvat nopeasti esimerkiksi puhujan ja paneelin välillä. yli kolmen hengen paneelit on myös tyylikästä kuvata vähintään kolmella kameralla. Useampi kamera tuo mukanaan myös lisähenkilöstöä.

Robottikamera
Robottikamerat mahdollistavat sen, että yksi henkilö pystyy hallinnoimaan useampaa kameraa. Esimerkiksi kolmelle robottikameralle riittää yksi kameraoperaattori, kun taas vastaavalle määrälle tuotantokameroita tarvittaisiin vähintään 2 operaattoria. jos työskennellään haastavissa valaistusolosuhteissa tai pääpaino on materiaalin jälkikäsittelyssä eli tallenteessa, kyseeseen saattaa tulla myös elokuvakamera.
Etäosallistuminen
Etäosallistumisen keinoja on monia ja ei ole yksiselitteistä vastausta, miten tämä parhaiten ja tyylikkäimmin hoidetaan. Tämäkin riippuu tilanteesta. Tärkeää on, että jokaisen etäosallistujan kanssa käydään harjoitukset ja varmistetaan yhteyksien ja tekniikan toimivuus ennen varsinaista tapahtumaa! Huomioithan, että seminaarin vai myös järjestää täysin etänä.
Teams
Teams on useimmille tuttu järjestelmä ja tämä on vahva argumentti Teamsin käytölle etäosallistumisen kanavana. Teamsin kautta myös esityksen jakaminen onnistuu useimmilta käyttäjiltä. Meillä Teams otetaan vastaan NDI-signaalina videomikserille ja kuva miksataan striimiin siten, että sekä puhuja ja jaettu esitys tulevat meille puhtaana kuvana ja voimme asemoida ne haluamallamme tavalla lähtevään striimiin.
vMix Call
vMix Call on helppokäyttöinen, mikseritason etäosallistujaliittymä. Tapahtumaan liitytään selaimella käyttämällä tapahtumajärjestäjän jakamaa linkkiä ja mitään ohjelmistoja osallistujan päässä ei tarvita! vMix Call-kuvan liittämiseen on parhaat mahdollisuudet mikseritasolla, jolloin esimerkiksi etäpaneelit toimivat todella hyvin ja saumattomasti. Jos puhujalla on jaettava esitys, tämä ei ole ehkä paras vaihtoehto.
Zoom
Zoomin ajaminen mikserille onnistuu myös. Zoom toimii hyvin, kun useammalla esiintyjällä on jaettavaa materiaalia. Lisäksi Zoomin ikkunointitoiminnot mahdollistavat Zoomin sisäiset asemoinnit eri puhujille etukäteen, jolloin pääsemme vaihtamaan tilanteesta toiseen (esimerkiksi esityksestä paneeliin) lyhyessä ajassa samojen osallistujien kanssa. Tärkeää tässäkin on, että mitä ohjelmistoa käyttäjät ovat tottuneet käyttämään.
Efektit, hienosäätö, miltä kaikki näyttää?
Striimin ulkoasua ja katsojakokemusta voidaan perinteisen videokuvan ja presentaatioiden lisäksi hioa lähes rajattomasti. Onko tilanteiden välillä siirtymiä? Miten puhujien nimet tulevat esiin katsojille? Miten yrityksen visuaalisuus on läsnä jne. Mitä tarkemmin tapahtuman aikataulu (ajolista) suunnitellaan etukäteen, sitä helpompi on saada lopputuloksesta ammattimainen ja sulava. Tämä vaatii useimmiten muutaman yhteisen palaverin ja jonkin verran ennakkotyötä kaikilta osapuolilta. Suunnittelu kannattaa tehdä “suuremmasta pienempään” eli ensin valita ja jäsentää se, mitä halutaan saavuttaa ja miltä halutaan näyttää. Tämän jälkeen aikataulutetaan puhujat, videot, esitykset, paneelit jne. kokonaisuuteen ja pohditaan, onko kokonaisuus riittävän tiivis, dynaaminen ja kiinnostava. Lopuksi maustetaan tämä kokonaisuuteen sopivilla siirtymillä, nimiplansseilla, alku- ja loppuvideoilla ja niin edelleen.

Ikkunointi
Kuva-kuvassa ja taustalla yrityksen visua. esitykset, paneelit, jne.

Nimiplanssit
Yritykselle tehdyt tai valmis pohja animoinnilla. Nimet excelissä tuotantoyhtiölle.

Lyhyet videosiirtymät / stingerit
Voidaan tuottaa graafisen ohjeistuksen mukaisia animoituja siirtymiä
Interaktiivisuus
Miten striimin aikana osallisetaan yleisöä ja pidetään heidät kiinnostuneena aiheeesta?
Prospectum LIVE
Sivusto, jonka sisällä voidaan striimin lisäksi moderoida chattiä, tehdä gallup-kyselyitä ja niin edelleen. Lisäksi sivusto voidaan kustomoida asiakkaan ulkoasun mukaisesti, lisätä tietoa puhujista, päivän ohjelmasta jne.
Chat
Chatin avulla saadaan asiantuntijoille tai panelisteille kysymyksiä keskusteluun. Vaatii aktiivisen moderaattorin, joka nämä nostaa keskusteluun
Muita hyödyllisiä juttuja…
Internetclicker
Internetclickerillä etäpuhuja pystyy ohjaamaan esitystä, joka sijaitsee studion tietokoneella. Tällä tavoin puhujan voi ottaa linjoille vaikkapa vMix Call-toiminnolla, ja hän pystyy ohjaamaan esitystään omalla tietokoneellaan ja näkee jopa puhujanäkymän powerpointista tai keynotesta.
LiveU
Striimaajat taistelevat välillä ailahtelevan nettiyhteyden kanssa. LiveU käyttää striimaamiseen parhaimmillaan jopa kuutta (6) eri nettiyhteyttä yhtäaikaisesti signaalin lähettämiseen. Palasteltu striimi kootaan uudelleen LiveU:n palvelimella ja lähtee sieltä katkeamattomana ja täysilaatuisena asiakkaan haluamamaan kohteeseen. Toimii niin kaupungissa kuin keskellä metsääkin.
vMix
Käytämme nykyisin lähes kaikissa tuotannoissamme vMix-videotuotanto-ohjelmistoa. Ohjelmistopohjainen striimaus ja kuvamiksaus mahdollistaa näyttävän tuotantojäljen kohtuukustannuksin ja pienellä määrällä laitteita.